Що таке агроволокно?

Агроволокно (інша назва «спанбонд») - це унікальний дихаючий матеріал з 100% поліпропілену, який виготовляється шляхом термоскріплення поліпропіленової нитки. Спанбонд не виділяє токсичних речовин, не схильний до загнивання, заплесневенію, дії шкідників. Агроволокно стійке до агресивних (кислим і лужним) середах, саме тому можна вводити рідкі добрива не прибираючи агроволокно.

Цей матеріал дозволяє проникати сонячним променям (але є винятки, про це - далі), одночасно захищаючи від дії ультрафіолету і прекрасно пропускає вологу. При цьому світло і волога проходить в таких пропорціях, що нормалізує мікроклімат під собою до ідеального. Тому, рослини і грунт, накриті агроволокном, набагато краще себе почувають в даному середовищі і в результаті чого швидше ростуть і плодоносять.

Спектр використання агроволокна майже безмежний, це і овочеві культури, і плодові дерева, і ягоди, і квіти. Всі розуміють, що для підвищення врожаю, потрібен відповідний клімат, тобто потрібна більш висока температура грунту і відсутність застою повітря. Також потрібна відповідна вологість, але в той же час не підвищена. Ще добре б захистити рослини від комах і птахів, але при цьому не закривати сонячне світло.

Необхідно зробити хороший захист від заморозків, граду і непогано було б виключити ріст бур'янів, але не знизити при цьому зростання самих рослин або їх якість. Як бачимо, вимог дуже багато, але їх все дійсно можна вирішити одночасно - потрібно лише використовувати агроволокно. У Європі ще в 90-і роки більше третини полів покрили агроволокном, так як ефективність його вражає. І, саме чудове, що всі перераховані умови можна створити ще ранньою весною.

Чим відрізняється агроволокно?

Різниця між чорним і білим агроволокном, це всього один з декількох критеріїв класифікації. Другий важливий параметр, це щільність агроволокна. Для одиниці виміру щільності використовують масу матеріалу на 1 кв. метр, наприклад 50 гр. / кв.метр. Якщо ця цифра нижче, значить маса матеріалу на метр квадратний також менше, а значить, товщина волокна зменшується. Колір і маса, це два основних параметри, які ми зараз детально розглянемо на прикладах.

Найтонше агроволокно масою 17,23 гр. / Кв. метр безпосередньо розкладають на грунт поверх посадженої розсади або насіння, завдяки його легкості воно не заважає зростанню навіть найбільш тендітних рослин. Агроволокно середньої щільності (30-40 гр. / Кв.метр) має більшу вагу, тому для нього знадобиться легкий каркас. Найбільш щільний спанбонд має щільність 90 гр. / Кв. метр, що робить його надійним для самих вітряних районів.

Дуже добре підходить завдяки своїй міцності для парників і саду. Часто його використовують для накриття кущів і дерев на зиму, для укриття полів в зимовий період, як альтернативу сніжному покриву. Також агроволокно добре пропускає світло, а саме 17 гр. / Кв. метр пропускає приблизно 80% світла, а більш щільне 50 гр. / кв.метр - приблизно 65%. Але найбільша перевага агроволокна - це здатність берегти рослини від заморозків, тип 17 до -2 С, тип 23 до -4 С, тип 30 до -6 С, тип 40 до -8 С, тип 50 до -10 С.

Як бачимо, біле агроволокно має цілий ряд типів і кожен несе деякі відмінності в застосуванні і характеристиках. Але в цілому, якщо не вгадати з типом, шкоди не буде, просто ефективність трохи знизиться. І потрібно відзначити, що спанбонд не такий дорогий матеріал, купити його може кожен, навіть для невеликого земельної ділянки. До того ж, при дбайливому догляді, його можна використовувати 2-3 сезони.

Призначення чорного агроволокна зовсім не схоже на біле. Чорне агроволокно застосовується для мульчування. Тобто, якщо біле волокно пропускає світло і рослини під ним ростуть і піднімають його, то під чорним агроволокном не росте нічого взагалі. По-перше, воно повністю позбавляє від бур'янів, по-друге - створює необхідний клімат, але вже не на поверхні грунту, а в середині. Принцип використання простий, чорне агроволокно стелять на ділянку грунту, відведений під посадку, і в прорізані отвори садять розсаду або насіння.

В результаті, зростання відбувається тільки в прорізаних отворах, в інших місцях через відсутність сонця нічого не росте, але туди надходить вода і повітря. Завдяки здатності пропускати повітря, під агроволокном не відбувається процес гниття, тільки відмінний мікроклімат, і завжди тепла земля. Ще однією перевагою чорного агроволокна є можливість зберегти чистоту плодів. Наприклад, якщо посадити на такий матеріал полуницю, вона завжди буде чистою і доглянутою, а видаляти бур'яни по шість разів за сезон не доведеться взагалі.

До того ж агроволокно можна використовувати протягом декількох сезонів, тому прибирати його на осінь не потрібно. Щоб повністю розкрити межі використання чорного агроволокна, наведемо ще один приклад. Якщо необхідно зробити з цілини город, не обов'язково перекопувати руками тонни землі, досить застелити чорним агроволокном і можна навіть зробити посадку культур. Урожай буде в будь-якому випадку, а трава і бур'яни через рік просто зникнуть через відсутність сонячного світла.

Дуже зручно використовувати біле і чорне агроволокно одночасно, що дозволить позбутися від бур'янів і створити благопріяний мікроклімат не тільки в грунті, а й на поверхні грунту. А сфери застосування обох типів, як бачимо, дійсно широкі, так як сад і город не єдине місце, де потрібні здорові, красиві і плодовиті рослини. Агроволокно знадобиться при оформленні галявини, газону біля будинку або при створенні садових доріжок. Отже, агроволокно - незамінний помічник у господарстві, так як допомагає менше приділяти увагу прополюванні та мати завжди квітучу зелень на поле і присадибній ділянці.
RU
UA
Кошик
Інтернет-магазин кріпильних виробів за низькими цінами

Види агроволокна та їх застосування в сільському господарстві.

Додати відгук
SEO Copyright © 2005-2021 | METIZ-Ukraine | Все права защищены
HotLog